Le Miracle - Cevennen - Zuid-Frankrijk: wat is er te doen en te zien ?

Genoeg te doen in de omgeving....natuur, actief, sportief, cultuur en sfeer !

Le Miracle is landelijk gelegen in een klein dal in het Pays de Cèze in de Cevennen. Het belangrijkste natuurgebied in de Cevennen is het Nationaal Park Cévennes. U vindt hier ook de kenmerkende Causses (hoogvlaktes).

De hoogste bergen zijn Mont Lozère en Mont Aigoual (1702 m en 1567 m), die deel uitmaken van het Centraal Massief.

Streek en omgeving
Le Miracle ligt gunstig op het snijpunt van Cevennen en Ardèche in de Gard. U vindt bijvoorbeeld de Gorges de l’Ardèche op een half uur en Pont du Gard op een uur rijden van Le Miracle.
Er zijn vele mooie grotten te bezoeken, waarbij één grot (Aven d’Orgnac) zelfs voorzien is van een lift (fijn voor mensen met een mobiliteitsbeperking).
Een bijzondere grot is Grotte Chauvet-2 in de Ardèche; onverwacht mooie rotstekeningen die nog ouder zijn dan die van Lascaux !

Eten & drinken, gastronomie
Er zijn in de omgeving veel leuke restaurants een eetgelegenheden te vinden, voor de grote en de kleine beurs, op chic of gemoedelijk, eenvoudig of culinair. Gasten van Le Miracle krijgen onze restauranttips via hun digitale infoboek.
De lekkerbek kan zich op de lokale markten bovendien tegoed doen aan kaas- (pelardon) en worstspecialiteiten, truffels, macarons, wijnen, kastanjespecialiteiten (zoals kastanjelikeur), olijven, tapenades en olijfoliën.

Strand en zee
Lekker een dagje naar zee ? U rijdt in ca. 1½ uur naar de kust bij Montpellier (120 km). Tussen Palavas en Sète kunt u de zon in de Mediterranée zien zakken in één van de strandtenten. Of neem uw eigen stoel mee naar de stranden tussen Carnon en La Grande Motte.
Andere mooie stranden: Plage L’Espiguette bij Le Grau du Roi (120 km) en Maguelones Plage bij Villeneuve-Lès-Maguelone (120 km, met naturistenstrand).

Wandelen
De Cevennen bieden volop wandelmogelijkheden, het is een erg geliefd wandelgebied onder kenners. U kunt wandelen vanaf de voordeur van Le Miracle, of u rijdt wat verder de Cevennen in voor nog meer moois. Met een ezel als reisgezel wordt het verkennen van de Cevennen wel heel erg leuk; vooral voor kinderen is dit een belevenis.
We hebben een map met meer dan 100 beschreven wandelingen en stafkaarten beschikbaar. En…..nog handiger….we hebben wandelingen in gpx-formaat om te downloaden op uw smartphone.

Fietsen
Sportieve fietsers en moutainbikers (VTT) kunnen los gaan in de Cevennen (fietsbenen, geschikte fiets en conditie noodzakelijk). Een beklimming van Mont Lozère is een uitdaging, maar er zijn ook vele andere prachtige parcoursen in de omgeving te vinden.
De Cevennen kennen bovendien hun eigen Mont-Ventoux; de Mont-Aigoual. De beklimming van deze berg in de Cevennen vormt het decor in de autobiografische roman De Renner van Tim Krabbé.
Er zijn vele fietswegen die Mont-Aigoual op gaan, kijk bijvoorbeeld op RouteYou, met de fietstocht vanaf Meyrueis naar Mont-Aigoual zoals Tim Krabbé hem fietste.
We hebben bovendien een aantal fietstochten in gpx-formaat om te downloaden op uw smartphone. Overigens zijn deze tochten ook heel fraai op de motor !

Steden, stadjes en dorpen
Voor cultuursnuivers is er in de omgeving genoeg te doen; Avignon, Orange, Uzès, Nîmes en Montpellier (met zijn kust en het strand) zijn een bezoek waard.
Er zijn schilderachtige stadjes en dorpjes te ontdekken zoals Lussan, Banne, Goudargues, La Garde-Guérin, Barjac, Vézénobres met hun plaatselijke markten en bezienswaardigheden.

Les Plus Beaux Villages de France

Stuk voor stuk dorpen met een eeuwenoude geschiedenis, vestigingsdorpjes, dorpjes hooggelegen in de bergen of op het platteland. Hier zijn de inwoners trots op hun prachtige erfgoed en is het een belangrijk uitgaanspunt dat de sfeer van het dorpje behouden blijft. Zo mag een dorp niet meer dan 2000 inwoners hebben en moeten er tenminste twee beschermde monumenten te bewonderen zijn.

Markten
Frankrijk is bekend om zijn sfeervolle markten, kleurrijk en levendig. Ieder dorp kent zijn lokale weekmarkten met een ruim aanbod aan verse etenswaren, zeepjes, olijven, planten en aardewerk. Maar ook de “rommelmarkten” (brocantes) zijn ruim voorhanden.

Per auto of motor
Wij vinden het heerlijk om per auto of motor de streek te verkennen. Aan schitterende routes geen gebrek. Een bekende route is bijvoorbeeld de Corniche des Cévennes met prachtige uitzichten over de Cevennen. Ook een rit naar Mont Lozère is aanbevelenswaardig. Of over de Col de Finiels. Enfin, meer dan er in één vakantie passen. We hebben uitgebreide informatie beschikbaar om mooie tochten te plannen, zoals een aantal tochten in gpx-formaat om te downloaden op uw smartphone.
Liefhebbers van snelheid op de motor kunnen bovendien ook “los” gaan op het motorcircuit van Alès.

Zwemmen
Er zijn fraaie natuurlijke zwemplekken te vinden in de omgeving; in het meer van Villefort of in de riviertjes de Cèze, de Luech, de Ganière of de Gardon. Al dan niet met rotsen om vanaf te duiken en watervallen. Gasten van Le Miracle krijgen alle details van deze mooie zwemplekjes in hun digitale infoboek.

Evenementen
Gasten van Le Miracle ontvangen een digitale infogids met daarin een Activiteiten overzicht met alle actuele evenementen in de regio.

Golfen
De golfer kan zijn hart ophalen op golfcourse ‘La Campagne’ in Nîmes (die tot de 5 beste van Frankrijk wordt gerekend), bij Avignon of op de 9-holes golfbaan in Uzès.

Sportieve activiteiten
Op loopafstand vindt u de gemeentelijke tennisbaan (gratis) en een Parc Aventure; bij kinderen favoriet. Ook behoren parapenten, kanoën en Via Ferrata tot de mogelijkheden.

Wintersport
De Cevennen zijn niet bekend als wintersportbestemming, toch zijn er hier op bescheiden schaal wel wintersportactiviteiten te doen. Als u hier bent in de winter is zo’n dag er op uit in de sneeuw erg leuk.
Op ca. 70 km (1,5 uur rijden) van hier op 1500 m hoogte ligt de wintersportplaats Le Bleymard. U vindt er 7 kilometer skipistes voor alle niveaus en 18 kilometer langlaufpistes. De allerkleinsten kunnen sleeën op speciale pistes.
Vlakbij Villefort ligt het wintersportgebied Mas de la Barque (ca. 50 km, 1 uur rijden), helemaal gewijd aan langlaufactiviteiten, sneeuwtochten, sleeën of tochten met paard-en-slee.