Cevennen, een prachtig natuurgebied in Zuid-Frankrijk

De Cevennen zijn een ideaal gebied voor wandelaars, fietsers en liefhebbers van natuur, rust en stilte. Sportievelingen die een beetje hoogteverschil niet schuwen zullen – eenmaal op de top aangekomen en genietend van het schitterende uitzicht – de fikse inspanning weer gauw vergeten zijn. Bergen, dalen en schilderachtig gelegen dorpjes geven het afwisselende karakter van de Cevennen aan.

De Cevennen (Frans: Cévennes) zijn een streek en bergketen in het zuiden van Frankrijk. Het beslaat het grootste deel van het departement Lozère en kleinere gedeelten van de departementen Hérault en Gard in de regio Languedoc-Roussillon (tegenwoordig Occitanië geheten).

In 2011 werden de Cevennen en de Causses (hoogvlaktes) opgenomen door UNESCO op de werelderfgoedlijst. Het belangrijkste natuurgebied in de Cevennen is het Nationaal Park Cévennes. De hoogste bergen zijn Mont Lozère en Mont Aigoual (1702 m en 1567 m), die beiden deel uitmaken van het Centraal Massief.

De Cevennen zijn ook bekend geworden vanwege de Chemin de Stevenson, genoemd naar de Schotse schrijver Robert Louis Stevenson die te voet met zijn ezel Modestine de Cevennen doorkruiste. Twaalf dagen en veel avonturen later kwam hij aan in St. Jean du Gard. Zijn reisjournaal: “Reis met een ezel door de Cevennen” werd gepubliceerd in 1879. Later is dit de route GR 70 Stevenson geworden.